KATEDRALA
Teo Barišić

Velebiten br. 31, 1999.

 

ABSTRACT: Teo and Toni, speleo-divers, dived in the underwater cave Katedrala. It’s one of the most beautiful underwater caves in Croatia, for its special morphology makes it very attractive for the divers (rays of light spreading through the numerous number of openings on the top of the main channel). On that occasion the drawing of the cave was made. 10 m distant to it, there’s 33 m deep pit named Toranj. Although simple, cave should be visited with experienced speleo-divers.

Naglo je zazimilo. Iza nas su ostali ronilački poslovi u Dubrovniku, na Lastovu, Visu i Blitvenici sa fizičarima, kemičarima, biolozima i zadnji sa arheolozima na preliminarnom snimanju i pokrivanju fantastičnog žirjanskog nalazišta potonulog broda iz vremena kad su se godine počele brojati kao što se broje danas.

U Obučnom centru specijalne policije smo se skupili u prilično velikom broju i svaki dan pokušavamo sa starim trabakulom "Nevia" isploviti dalje od dosadne obale pred hangarom u kojem je smještena oprema. Svakodnevno mrcvarenje po jugu konačno je prekinuo jedan burni dan pa smo se svi sretni zaputili prema Premudi .
Na zapadnoj strani Premude nalazi se jedna sika prošupljena sa svih strana pa idemo uživati u podvodnim ljepotama. Kako imamo vremena samo za jedan uron sa svojom grupom se dogovaram da upriličim topografsko snimanje najvećeg speleološkog objekta Katedrale.
Podijelili smo se u dva para. Prvi par Glavan i Ferenčić će postaviti poligon, a Tonči i ja ćemo lagano za njima mjeriti i skicirati. Kad prvi par završi sa postavljanjem izići će na drugi ulaz i ponovo ući za nama i poligon polako skidati. Skupljeni poligon ćemo odmah na brodu premjeriti i usporediti podatke i zapažanja.

Katedrala je jedan od najljepših potopljenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Prostranost glavnog kanala omogućava boravak veće grupe ronilaca u objektu. Njezina posebitost se očituje u velikom broju otvora u stropu kroz koje se sunčeva svjetlost probija i indiskretno osvjetljava glavni kanal u cijeloj dužini, te za prolazak kroz njega ronitelji ne prakticiraju nošenje podvodnih lampi ili razvlačenje arijadnine niti. Sama je špilja relativno nepoznata javnosti, no uočili smo da je nekoliko roniteljskih centara (jedan od njih je i Diver sport centar iz Lošinja) počelo voditi turiste - ronitelje u podvodne objekte na siki. U razgovoru sa voditeljima ronjenja iz centra doznali smo da su neki turisti izjavili da im je ovo najljepši uron u životu iako su ih neki od njih imali podosta. Bez obzira na lakoću prolaza kroz Katedralu i mogućnost napuštanja iste, gotovo sa svake pozicije kroz neki od otvora, u njoj je dno pokriveno mješavinom pijeska i mulja te su lako mogući incidenti kod slabo obučenih ronilaca. Dubina prilikom kretanja kroz objekat se obično kreće između 25 i 18 metara što se smatra na rubu ronjenja koja poduzimaju već dobro obučeni i opremljeni ronioci. Zagonetnost i ljepota prostora, a pogotovu ako se ronjenje kombinira sa ronjenjem u desetak metara od Katedrale udaljenom 33m dubokom Tornju, lako zavede ronioca na neplaniranu saturaciju i opasnost stvaranja ronilačkog incidenta. Na mjestu koje smo po boji veće količine riblje mlađi koja tu stalno boravi nazvali Crveni kanal vlada totalni mrak pa u objektu zbog takvih mjesta postoji mogućnost gubljenja orijentacije. Iz istih razloga napravljen je pokušaj topografskog snimanja čija nam točnost nije poznata, jer smo kao i obično bili u nedostatku vremena i sredstava. U obliku u kojem je napravljen, nacrt je u radnoj varijanti predan voditelju ronjenja iz centra u Lošinju kako bi se sa turistima lakše održali brifinzi pred ronjenje.

© Speleološki odsjek Velebit