PEČAT I AMBLEM SPELEOLOŠKOG ODSJEKA PDS "VELEBIT"

Boris Vrbek - Vrba

ABSTRACT

For the majority of young cavers in Velebit it is unknown the existence of caving section emblem and seal. The originals were lost in 70s and author suggests to make them again.

Znak SOV-a

Mnogim mlađim clanovima speleološkog odsjeka PDS "Velebit" nije znano da je naš speleološki odsjek imao svoj izvorni pecat i amblem. Dizajnirao ga je 1975. godine speleolog pripravnik Ervin Šilic. Pecat se stavljao na reverse oruzarstva te na razne dopise clanovima odsjeka i drugim društvima. Posebno izrađena matrica poslužila je da se znak štampa na društvenu opremu te na majice. Matrica je u sredini imala amblem kao na pecatu. Na gornjem dijelu je pisalo u dva reda: SPELEOLOŠKI ODSJEK dok je s donje strane bio naziv društva u jednom redu: PDS "VELEBIT".

Matricu je na inicijativu Borisa Vrbeka izradio pismoslikar i poznati speleolog iz speleološkog odsjeka PD "Zeljeznicar" Slavko Smolec koji danas, nazalost, nije među živima. Nakon odlaska nekoliko članova iz SO PDS "Velebit" u PD "Sutjeska" matrica je ostala kod jednog od njihovih članova. Na nesreću, ona je uništena iz meni neshvatljivih pobuda. Pečat je završio negdje u privatnoj zbirci ili je izgubljen. Želja mi je da se tradicija znaka speleološkog odsjeka PDS "Velebit" nastavi tj. da se ponovo načini pečat i amblem. Time bi bila obiljezena 20-godišnjica nastanka našega znaka i pečata. Spašeni su, za sada, samo nekoliko reversa s otisnutim pečatom, nekoliko majica s otisnutim znakom te jedan štampani amblem na platnu koji su bili u mojem posjedu.

© Speleološki odsjek Velebit