RAŠPOR - IZA SLOVENSKOG SIFONA

Darko Troha i Damir Lacković

Velebiten br. 14, 1993.


Abstract: Rašpor or Žankana jama in Istra was the deepest pit in the world at the beginning of this century. Afterwards it was surveyed several times and its real depth is 345 m. Visiting this active abyss during the dry summer of 1993, the cavers managed to swim through the "terminal" sump and entered a small chamber with a little lake and a rift which has to be widened for further exploration.

"Kako je posjet prerastao u istraživanje"
Rašpor ili Žankana jama dugo je vremena bio najdublji speleološki objekt u svijetu, istraživan od početka stoljeća i najposjećenija jama od strane onih koji nisu turisti u podzemlju.

Planiran prvo kao običan posjet, zatim kao moguća priprema za ekspediciju "Picos de Europa" i najzad nakon više od godine dana odgađanja, posjet koji je prerastao u perspektivu za nova istraživanja. Ovogodišnja proljetno ljetna suša puno nam je pomogla u ovom nenadanom uspjehu. Silaskom na dno i ulaskom u Slovenski sifon, ustanovili smo da je sifon prolazan. Niski vodostaj omogućilo nam je prolazak bez upotrebe ronilačke opreme do manje dvorane. Tako je s desne strane sifona prođen uski prolaz kroz vodu iznad koje je bilo 30-40cm zraka. Nakon osvježenja izlazi se na šljunčani sprud meandrirajućeg kanala. Prateći vodu nakon 10-15m uglavnom ravnog kanala, pojavljuje se manja dvorana s dubokim sifonskim jezerom dugačkim oko 3-4m. Na kraju jezera nalazi se pukotinski otvor kroz koji se čulo jako strujanje zraka.

Radi neugodnog pristupa pukotini koju bi za daljnje istraživanje trebalo i proklesati, odgodili smo daljnje istraživanje kada bi se trebalo proči dalje, preplivavajući jezero i dišući u pukotini sa ili bez disalice.
Nova istraživanja opet smo odgađali pa nam jesenje kiše više ne bi dozvoljavale takvu slobodu kretanja po ponoru. Kako je prolazak kroz Slovenski "sifon" bio moguć iskljućivo zbog izrazite suše, za daljnja istraživanja potrebni su slični uvjeti. U iznenadnom istraživanju ponora Rašpor 16.17. i 18.07. '93. godine sudjelovali su: V. Ungar, Z. Stipetić, D. Kavčić, D. Lacković i D. Troha.

 

© Speleološki odsjek Velebit