SEMINAR O POSTAVLJANJU JAMA
Samarske stijene - 13. i 14. lipnja 1998.

Čedo Josipović

Velebiten br. 31, 1999.

ABSTRACT: Speleo-department of Mountaineering society of University “Velebit” had, on two occasions, organized a cave-rigging course. Both courses were held “in field”, and consisted of lectures as well as practice on the day-lit cliffs. It’s been formed as an opportunity to all young cavers who got basic speleo-education, but are lacking in experience and practice, to refresh their knowledge and learn how to rig the rope in, in the best and the safest way. All the basics, and also some “higher-skilled cavers’ tricks” were introduced to them. The second course was on a national level, and 51 caver from 11 different clubs, societies or departments was present.


Jedna od dužnosti instruktora speleologije bi trebala biti, između ostalog, uočavanje nedostataka u korištenju pojedinih tehnika kod članstva. Inače je problem kad u speleološkim organizacijama ima vrlo mali broj osoba sposobnih za kompletno provođenje neke ozbiljnije akcije, te se događa da samo 2-3 člana obavljaju skoro sve radnje (postavljanje jama, topografsko snimanje, dokumentiranje...), dok su ostali "turisti" ili transporteri opreme. Često ima interesa kod ostalih ljudi, ali im se ne daje prilika ili ih se ne obučava na ispravan način. Iskustvo je nezamjenjivo, a najbolje ga se stiče ako se čovjeka stavi "u vatru" - po mogućnosti pod kontrolom.
Tako je u Velebitovom Speleološkom odsjeku primjećeno da postoji oveći broj sposobnih speleologa koji imaju volju samostalno postavljati jame, ali uslijed nedostatka prakse i iskustva nisu to u mogućnosti kvalitetno izvoditi. Speleološka škola koju su završili (neki i prije više godina) nije im dovoljna podloga. Zapravo, takva škola je iscrpno pružanje informacija o speleološkoj aktivnosti i uvođenje u praksu, a nadgradnja je moguća tek kad se članovi stabiliziraju u osnovama špiljarstva.
Seminar je održan 13. i 14. lipnja 1998. godine na Samarskim stijenama. Program je bio zamišljen tako da nastavne jedinice sadrže teoretska predavanja ( T ), praktični rad ( P ), te kombinaciju teorije i prakse ( TP ). Kako do tada nismo imali iskustva sa sličnim seminarom, pretpostavili smo koliko će otprilike koja nastavna jedinica trajati (broj minuta, u zagradi).Negdje smo ispravno, a ponegdje poprilično krivo procijenili.Dakle:
- Uvod - T, (20)
- Oprema - T, (40) - Gotovo sva oprema koju koristi naš speleološki odsjek bila je detaljno prezentirana. Bilo je riječi o kvaliteti, svrsi, mogućnosti nabavke...
- Prepreke i opasnosti - T, (40) - Objašnjeno je na kakve sve probleme nailazimo pri postavljanju jama, kakve opasnosti prijete uslijed nekvalitetno obavljenog posla, te kako preventivno izbjeći potencijalnim objektivnim opasnostima (sipari, vodeni slapovi, nakupine leda, krušljive stijene...)
- Gelenderi - TP, (10) - Kada i gdje koristimo gelendere. Načini izrade.
- Sidrišta i međusidrišta - T, (20); P (90) - Obrađene su jednostavnije i kompliciranije varijante. Prednosti i mane pojedinih načina postavljanja.
- Klinovi - TP, (30) - Uglavnom je riječ o alpinističkim klinovima i njihovoj primjeni u speleologiji.
- Spitovi i pločice - T, (30); P (90) - Nakon iscrpne teorije uslijedio je praktični rad kad je svaki tečajac birao gdje će zabiti spit, te je to i izveo.
- Prečnice - TP, (20)
- Devijatori - TP, (20)
- Led - T, (30) - Vrste ledenih prepreka, načini svladavanja i potencijalne opasnosti.

- Trikovi - TP, ( 20 ) - Razne improvizacije koje pojednostavljuju i ubrzavaju rad pri postavljanju speleoloških objekata: kako ostati uz stijenu prilikom zabijanja spita ako nas uže izbacuje iz ravnoteže, kakvu šlingu ostaviti na teže prelaznim međusidrištima, kako zaključiti puštanjem kamenčića koje je mjesto najpogodnije za postaviti uže tako da ne dodiruje stijenu...
- Noviteti - T, (20) - Što ima novo od speleološke opreme i tehnike u svijetu...
- Raspremanje - TP, (60) - Na kraju je bitno izvući iz jame svu opremu sa što manje naprezanja.
- Održavanje speleološke opreme - TP, ( 40 ) - Općenito o održavanju i zaštiti osobne i društvene opreme.

Preostalo vrijeme je bilo iskorišteno za ponavljanje i uvježbavanje zadanih problema. Prikazan je i rad s "Hilti" mecima i dok se raspršivalo kamenje oko nas shvatili smo da to nije bezopasan posao.
Zaključili smo da je seminar ispunio svoju svrhu, te bi to trebalo barem jedanput godišnje organizirati. Polaznici tečaja su stekli mnogo teoretskog i praktično iskoristivog znanja, a instruktori obnovili i razmijenili iskustva.
Instruktori: Ana i Darko Bakšić, Čedo Josipović i Siniša Rešetar.
Polaznici: Marko Andreis, Dean Bratušek, Darija Foretić, Ivana Gregurić, Sunčica Hrašćanec, Neven Kalac, Jagoda Munić, Ljiljana i Mladen Novosel, Davor Perić, Ana Katarina Sansević.

 

IZVJEŠTAJ SA SEMINARA O POSTAVLJANJU JAMA - LIPOVO POLJE

Darko Štefanac

Za vikend 29./30. svibnja 1999. godine, na Lipovom polju kod Kosinja, održan je II. seminar o postavljanju jama u organizaciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta “Velebit” iz Zagreba. Ovaj put seminar je održan na državnoj razini – na prisustovanje su pozvani speleološki odsjeci, društva i klubovi iz cijele Hrvatske.
Želja organizatora bila je da se na ovom seminaru ljudi sretnu s problemima koji se mogu pojaviti pri postavljanju jama, te steknu određenu sigurnost u svoje znanje kako bi se još aktivnije mogli uključiti u rad svoga odsjeka, društva ili kluba.

Seminaru je prisustvovala ukupno 51 osoba, iz 11 društava, klubova i odsjeka, kako slijedi:

HPD SO KAMENAR; Šibenik
1. Andrijan Kučić
2. Antonio Frua

SO LIBURNIJA; Zadar
1. Predrag Kurtin – Bodul
2. Marijan Buzov
3. Ivica Milanja – Jolly
4. Željko Kostić

MOSOR; Split
1. Mladen Mužinić – Frfa

MALAČKA DONJA KAŠTELA; Kaštela
1. Igor Laurić
2. Gordan Vukić
3. Petar Velić

SO DUBOVAC; Karlovac
1. Dinko Novosel
2. Darko Rogić
3. Igor Jelinić - Jela
4. Željka Sulejmanović

SD KARLOVAC; Karlovac
1. Hrvoje Cvitanović – Cvite
2. Željko Bačurin – Bač
3. Vanja Dubravić
4. Tihomir Masten – Lily
5. Boris Bukovčak – Bukva

SK DINARIDI; Zagreb
1. Nenad Buzjak

PD JAPETIĆ; Samobor
1. Tomica Cestnik
2. Tomica Rubinić

HRVATSKO BIOSPELEOLOŠKO DRUŠTVO; Zagreb
1. Roman Ozimec

SO ŽELJEZNIČAR; Zagreb
1. Branko Jalžić
2. Đurđa Jalžić
3. Nela Bosner
4. Damir Lovretić – Fric
5. Predrag Rugani
6. Kazimir Miculinić
7. Neven Miculinić

SO VELEBIT; Zagreb
1. Darko Troha
2. Vesna Ogrizović
3. Andrej Stroj
4. Ivančica Zovko
5. Ana Bakšić
6. Darko Bakšić
7. Dalibor Paar
8. Jagoda Munić
9. Damir Lacković
10. Ana Čop
11. Irina Stipanović
12. Darko Štefanac
13. Marko Andreis
14. Ana-Katarina Sansević
15. Dean Bratušek
16. Tanja Bizjak
17. Igor Đerđ
18. Martina Pekčec
19. Ronald Železnjak
20. Erli Kovačević
21. Siniša Rešetar

Predavači su bili speleolozi-instruktori te speleolozi SO “Velebit”-a, a njihova predavanja upotpunjena su večernjom projekcijom dijapozitiva, kojom je još jednom ponovljeno i na zgodan način prikazano sve ono o čemu se taj dan govorilo.
Nakon završetka teoretskog dijela, napravljena je praktična vježba na kojoj su polaznici seminara postavljali zadane smjerove, zabijali spitove, postavljali devijatore ...

Damir Lacković demonstrira prelazak nategnute prečnice foto: D. Štefanac

Obrađene teme i predavači na ovom seminaru bili su:

Subota:

Uvod i općenito o opremi - Darko Štefanac

Cjelina I - morfologija objekta - Damir Lacković
- užad, čvorovi, trake - Darko Troha
- sidrišta i međusidrišta - Damir Lacković
- prirodna sidrišta - Jagoda Munić
- spitovi i pločice, karabineri - Darko Troha
Cjelina II - klinovi - Darko Troha
- upotreba bušilice u speleologiji - Siniša Rešetar
- devijatori - Siniša Rešetar
- prečnice - Ana Bakšić

Praktični dio – izrada sidrišta pomoću klinova
- postavljanje smjera upotrebom devijatora
- postavljanje prečnice u smjeru

Nedjelja:

Cjelina III - led - Darko Bakšić
- tehničko penjanje u jamama (stijena, led, blato)
i trikovi - Darko Bakšić
- raspremanje i transport opreme - Andrej Stroj
- miniranje hilti-mecima - Siniša Rešetar

- praktično pokazni dio

Nakon završetka seminara, u nedjelju, zainteresirani sudionici mogli su posjetiti jamu Markov ponor koja je dan prije bila postavljena radi nastavka istraživanja.

© Speleološki odsjek Velebit