SPELEOTERAPIJA

ili zašto je zdravo boraviti u špiljama

ŠTO JE SPELEOTERAPIJA?

Speleoterapija je metoda koja se bazira na doziranom boravku pacijenata u posebno odabranim špiljama, a služi za tretman kroničnih i alergijskih respiratornih poremećaja.

ŠTO U ŠPILJI UTJEČE NA LJUDSKO ZDRAVLJE

Vrlo čist zrak s aerosolom (prisutnost čestica u zraku), bez alergena i uzročnika bolesti. U tom smislu špilja je neka vrsta velikog inhalatora.

Specifični mikroklimatski uvjeti (konstantna temperatura i visoka vlažnost, specifična špiljska koncentracija CO2)

Prirodna radioaktivnost.

Napomena: pozitivni učinci špilja odnose se na one špilje koje nisu ugrožene čovjekovim utjecajem.

SPELEOTERAPIJA ZA ASTMU?

Speleoterapija može poslužiti kao terapeutska mjera u liječenju određenih kroničnih bolesti. Klinička istraživanja su pokazala da speleoterapija ima dokazano kratkotrajni efekt na funkciju pluća, pa može biti od koristi ljudima s astmom.

Tijekom speleoterapije ljudi provode kratke periode u odabranim špiljama, ponekad radeći vježbe razgibavanja i disanja. Postoje i neke lokacije gdje je moguć dulji boravak u podzemlju. 

Vjeruje se da su korisni učinci povezani s kakvoćom zraka, podzemnom klimom,  tlakom zraka i radioaktivnošću. Te osobine se razlikuju među špiljama. Potrebna su dodatna klinička ispitivanja kako bi se ustanovili utjecaji pojedinih faktora.

Literatura: Beamon S, Falkenbach A, Fainburg G, Linde K. Speleotherapy for asthma. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2001, Issue 2.

ŠPILJSKI AEROSOL

Špiljski aerosol je osnovni faktor koji djeluje pri speleoterapiji. Njegova svojstva su:

  • Visoka konstantna relativna vlažnost.

  • Niska konstantna temperatura.

  • Visoka koncentracija kalcija i magnezija.

  • Visoka razina ionizacije i elektronegativni naboj.

  • Sterilan okoliš - odsustvo bakterija, plijesni, gljivica.

  • Nema agresivnih alergena.

  • Nema organskih i anorganskih zagađenja okoliša.

Speleoterapija – kroz špilju do zdravlja

Često speleolozi kažu kako se odlično osjećaju nakon duljeg boravka u špilji. Tajna nije samo u ljepotama i uzbuđenjima novih otkrića, već ima i svoje stručno objašnjenje. Naime, već niz godina u nizu zemalja se provode posebni programi liječenja pacijenata s alergijama, bronhitisom i drugim problemima disanja. Ta terapija nazvana je speleoterapija. Blagodati špilja su čisti zrak, bez alergena i uzročnika bolesti, bez ozona i sa visokom koncentracijom iona. To su sve faktori koji poboljšavaju disanje, ne samo za vrijeme boravka u špilji, već i kasnije. U tretmanu pacijenata s astmom u Češkoj, oni borave u špilji po nekoliko sati na dan tijekom nekoliko tjedana. Za vrijeme boravka u špilji miruju, kreću se te rade vježbe disanja kako bi se špiljski zrak infiltrirao u njihova pluća. Speleoterapija se također izvodi u centrima u Slovačkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Rusiji.

Proučavanje utjecaja boravka u špilji na čovjeka je dosta složeno zbog velikog broja medicinskih, geoloških, fizikalnih i drugih parametara. Tri su glavna moguća utjecaja koji se istražuju. To je vrlo čist zrak s aerosolom (prisutnost čestica u zraku), zatim specifični klimatski uvjeti (konstantna temperatura i visoka vlažnost) te prirodna radioaktivnost. Na primjer u špilji Szemlohegy kraj Budimpešte, kraj koje je zrak na površini poprilično zagađen, duboko u špilji je izmjereno da je zrak vrlo čist. Analiza aerosola u zraku pomoću X-zraka pokazala je prisutnost elemenata K, Ca, Ti, Cr, Mg, Fe, Ni, Cu i Zn.

Dodatni mogući utjecaj tijekom boravka u špilji je prirodna radioaktivnost koja većim dijelom dolazi od radioaktivnog plina radona. Što se tiče radona treba biti na oprezu jer postoje špilje s povećanom radioaktivnošću (u Engleskoj je u jednoj špilji izmjerena radioaktivnost koja je čak 25 puta veća od dozvoljene godišnje doze). U Hrvatskoj ne bi trebala biti znatno veća prirodna radioaktivnost u špiljama budući da karbonatne stijene imaju malu koncentraciju radionuklida. Međutim neka mjerenja su pokazala da postoje špilje sa znatno povišenom radioaktivnošću (Paar, 2005).

Uredio: dr.sc. Dalibor Paar
Informacije na
e-mail

„Idealni okoliš povezan s genetičkom memorijom čovječanstva" - špilje u kršu su tisućljećima ljudima bile dom.


Ulazak u dio špilje rezerviran za speleoterapiju. Špilja Teufelshoehle, Njemačka. Foto: Showcaves.com

Više informacija

Heilstollen-Theraphie - Speläotherapie
Speleoterapija u Njemačkoj s popisom desetak njemačkih centara.

Showcaves-Speleotherapy
Općenito o speleoterapiji

What is speleotherapy?
Slovačke stranice o speleoterapiji

Literatura:

1. Zs. Kertesz, I. Balashazy, et al., Composition, size distribution and lung deposition distribution of aerosols collected in the atmosphere of a speleotherapeutic cave situated below Budapest, Hungary, Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B 189 (2002) 221–226

2. Showcaves, http://www.showcaves.com/

3. Vagina, N.V., Fineburg et al., The influence of speleotherapy on allergic inflammation, L.M., Immunology Letters, May 1997.

4. Karakoca Y, Demir AU et al., Speleotherapy in asthma and allergic diseases. Clin Exp Allergy. 1995 Jul;25(7):666-7.

5. J Mohapl, S Bohác, E Weigl, Values of selected immunological parameters before and after speleotherapy, Acta Univ Palacki Olomuc Fac Med, Feb 1991.

6. Paar, Dalibor; Radolić, Vanja; Buzjak, Nenad: Mjerenje koncentracije radioaktivnog plina radona u špiljama Žumberka (The Measurements of the concentration of Radioactive Gas Radon in the Caves of Žumberak, Croatia) // Znanstveno-stručni skup istraživača krša Žumberačke gore, Bregana, 2005. / Buzjak, Nenad (ur.). Park prirode "Žumberak-Samoborsko gorje" i Speleološki klub "Samobor", 2005. 20.

       HRVATSKI SPELEOLOŠKI POSLUŽITELJ     ŠPILJE HRVATSKE     SPELEOLOŠKI RJEČNIK     ZAŠTITA ŠPILJA

1997-2012.  HRVATSKI SPELEOLOŠKI POSLUŽITELJ