Ulaz u jamu Velebitu (lijevo). Striborov prolaz (desno). Snimio: D.Bakšić

Speleološka ekspedicija Velebita 2008

Tekst i fotografije: Darko Bakšić

 

U razdoblju od 2. do 10. kolovoza 2008. godine na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit na Rožanskim kukovima organizirana je speleološka ekspedicija u Jamski sustav Velebita. Glavni ciljevi ekspedicije bili su nastavak speleoloških istraživanja u gornjim dijelovima Velebite, te rekognosciranje i istraživanje drugih jama u okolici Premužićevog tornja i Crikvene.


Ulazna vertikala u jami Velebiti. Snimio: D.Bakšić

U jami Velebiti, odmah nakon Perunovog meandra, a prije Vertikale Divke Gromovnice na 100 m dubine ušlo se u fosilni meandar. U meandru su na dva mjesta dosegnute veće dubine, od -208 m i -330 m. Meandar se u prvom dijelu pruža u smjeru sjevera, a zatim u smjeru zapada-sjeverozapada gdje se na dubini od – 160 m stalo s topografskim snimanjem.


Novi dijelovi - fosilni meandar. Snimio: D.Bakšić

Meandrom se nastavilo dalje do dvorane koja nije nacrtana. Poligonska duljina novoistraženih dijelova iznosi 616 m, a horizontalna duljina 241 m tako da je sada ukupna poligonska duljina Jamskog sustava Velebita 3176 m, a horizontalna duljina 1206 m. Meandar još nije u potpunosti istražen pa se narednih godina očekuje nastavak istraživanja. U početnim dijelovima meandra pronađen se prolaz kojim se meandar sasvim sigurno spaja na Vertikalu Divke Gromovnice.

 

 

Značajan rezultat ekspedicije je i produbljenje jame PT6. Prolaskom kroz suženje u meandru jama je produbljena na oko -215 m.

Ekspediciju je kao i prijašnjih godina organizirao Speleološki odsjek Planinarskog društva Sveučilišta Velebit. Novost je da je ekspediciju ove godine vodio mladi i perspektivni speleolog Matija Čepelak.

 


Profil istok-zapad.

 


Profil sjever - jug.

       LEKSIKON ŠPILJA I JAMA     HRVATSKI SPELEOLOŠKI POSLUŽITELJ     ŠPILJE HRVATSKE     ZNANOST    ZAŠTITA ŠPILJA

© 2008. KOMISIJA ZA SPELEOLOGIJU HPS