LUKINA JAMA
- 1392 m
najdublja jama u Hrvatskoj

 

OTKRIĆE LUKINE JAME

U kolovozu 1990. god. grupa slovačkih speleologa iz Speleokluba Univerziteta Komenskog iz Bratislave (SUK) po prvi puta dolazi istraživati u rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi.

 

Kako je bila otkrivena Lukina jama
Branislav Šmida


Početkom jeseni 1992. godine opet smo došli na Velebit. Ovog puta bilo nas je sedam. Već nam je prvog dana boravka na terenu dosadna kiša jasno dala na znanje da smo lijepo vrijeme propustili. Sada će sav rad u podzemlju biti dvostruko teži i opasniji. Lijeva kao iz kabla.
Oboružani kišobranima 28. rujna tražimo jame po vrletnom terenu Hajdučkih kukova. Dolazimo do škrapovitog platoa s kojeg vidimo duboku vrtaču. Na njenom rubu kroz maglu naziremo dva otvora. Zadatak najmlađeg od nas, osamnaesto-godišnjeg Stana je jasan. Mi, jedva nešto stariji, šaljemo ga da izvidi situaciju. On se, gunđajući nešto o demokraciji, uputi prema otvorima. Slijedimo ga pogledom. Nešto viče, ali ga zbog jake kiše ne razumijemo.

 


Ekipa slovačkih speleologa koja je pronašla otvor jame 1992. godine


"Što ima?", vičemo složno. On samo pokazuje rukama. Prolazi pored većeg otvora i odmah nam je jasno da taj nije dubok. Zatim se zaustavlja kod užeg otvora i baca kamen. Jedan, dva, ... Dugo sluša! Penje se na vršni rub jame. Ponovo traži kamen. Ovaj put baca veći kamen težak možda i desetak kilograma. Nagnut iznad jame dugo sluša ... Svima je jasno da je dubina velika! Stano ponovo pokazuje rukama.
"Što si našao?" nestrpljivo pitamo. Od radosti i oduševljenja Stano se ne može dobro izraziti o dubini jame. Bezdan! Nakon stotinjak metara tutnjava kamena gubi se u dubini. Manual. Tako ćemo nazvati ovu jamu, za sve špiljare koji puno ne govore, ne mudruju, a u jamama rade sto na sat i ne odbijaju težak rad koji je u podzemlju tako čest.
Tijekom sedmodnevnog istraživanja jame Manual slovački speleolozi zbog loših vremenskih uvjeta prekidaju istraživanje u ledenom meandru na dubini od -195 m. Pokliznuće dvojice speleologa na ledenoj kosini kao i jaka vodena bujica uvjerili su Slovake da od jame moraju odustati. Prilikom odlaska s Velebita, na Alanu upoznaju speleologa Damira Horvata - Surlu koji im savjetuje da posjete hrvatske špiljare iz Željezničara u Zagrebu, što su i učinili ostavivši im bilješke s podacima o pronađenim jamama.

 


Fotodokumentacija:
Ekspedicije u Lukinu jamu

 

SPELEOLOŠKE EKSPEDICIJE U LUKINU JAMU

POVIJEST ISTRAŽIVANJA LUKINE JAME
Darko Bakšić

 

POPIS SVIH SUDIONIKA ISTRAŽIVANJA (1992.-1995.)


Speleoklub Univerziteta Komenskog (SUK), Bratislava, Slovačka:
Zoltan Agh, Stano Gajdošik, Marcel Griflik, Erik Kapucian, Jaro Meluš, Branislav Šmida, Jan Vykupil
Speleološki odsjek Planinarskog društva Sveučilišta Velebit (SOV), Zagreb:
Neven Andrijašević, Darko Bakšić, Teo Barišić, Tanja Bizjak, Sanja Ćirić, Iva Dobrović, Robert Erhardt, Sunčica Hrašćanec, Lovro Hrust, Čedo Josipović, Neven Kalac, Dubravko Kavčić, Damir Lacković, Pavle Mintas, Ivica Radić, Siniša Rešetar, Zoran Stipetić, Ana Sutlović, Darko Troha, Vida Ungar, Vedran Vračar, Boris Vrbek, Ivančica Zovko
Speleološki odsjek Hrvatskog planinarskog društva Željezničar (SOŽ), Zagreb:
Nela Bosner, Tina Bosner, Vlado Božić, Robert Dado, Svjetlan Hudec, Branko Jalžić, Željko Jelenić, Mladen Kuhta, Gianfranco Labignan, Vladimir Lindić, Damir Lovretić, Želimir Ludvig, Bojana Markotić, Gordana Petrovčić, Milivoj Uroić,
Speleološka sekcija Hrvatskog geografskog društva (SSHGD), Zagreb:
Anđelko Novosel
Speleološka sekcija Društva za istraživanje krških fenomena (DISKF), Zagreb:
Zoran Gregurić, Krunoslav Hornug, Jasna Zmaić
Speleološki odsjek Hrvatskog planinarskog društva Dubovac (SOD), Karlovac:
Neven Bočić, Igor Jelinić, Branko Šavor
Speleološki odsjek Hrvatskog planinarskog društva Japetić (SOJ), Samobor:
Tomica Rubinić
Speleološki odsjek Hrvatskog planinarskog društva Mosor (SOM), Split:
Stipe Božić (AOM), Raul Brzić, Ivan Marinov, Zvončica Mimica, Ivica Mulić, Danica Ozretić, Silvio Smerdel, Emir Štrkljević
Club Alpino Italia, Rim, Italija:
Hrvoje Korais
Speleološki odsjek Hrvatskog planinarskog društva Dubrovnik (SODU), Dubrovnik:
Ivan Kvestić
Speleološki odsjek planinarskog društva Kamenar
Ešref Bajrić, Srećko Meić
 

Speleološka ekspedicija Lomska duliba 1993.

Od 19. srpnja do 15. kolovoza 1993. godine, potaknuta aktivnošću slovačkih špiljara, Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza (KSHPS) organizira speleološki logor u Lomskoj dulibi na sjevernom Velebitu. Logor se sastojao iz dva dijela.
U prvom dijelu, od 19. do 31. srpnja vođa je bio Anđelko Novosel (SS HGD). U tom je razdoblju jama postavljena do dubine od -170 m te je zbog nedovoljnog iskustva s ledom odgođen nastavak istraživanja do dolazka ostalih istraživača.
Od 1. do 13. kolovoza vođa logora bio je Branko Jalžić (SOŽ), a 14. i.15. kolovoza Damir Lacković (SOV). Pod njihovim vodstvom nastavljena su istraživanja u jami koja se još tada zvala Manual. Čim je oboren hrvatski dubinski rekord (Jama Stara škola na Biokovu, duboka -576 m), na prijedlog Damira Lackovića jama je dobila sadašnje ime Lukina jama u čast speleologu Ozrenu Lukiću - Luki, koji je godinu dana ranije, kao hrvatski vojnik, poginuo na južnom Velebitu.
U logoru je vladala istraživačka euforija. U jamu su ulazile ekipe jedna za drugom, dubina je iz dana u dan rasla. Gotovo je svaka ekipa ostajala bez užeta.
Nakon tjedan dana napredovanja u dubinu, ekipa: Damir Lacković (SOV), Siniša Rešetar (SOV) i Robert Dado (SOŽ) 7. kolovoza 1993. oko 21,45 h, prva je dosegla dno na dubini od - 1355 m.. Opremanje jame s postavljanjem dva bivka trajalo je sedam dana (od 31.7. do 7.8.1993.), a raspremanje jame i bivaka s izvlačenjem užeta trajalo je četiri dana (od 10.8. do 14.8. 1993.).


Ekipa speleologa koja je istraživala Lukinu jamu 1993.

 

IZVADAK IZ DNEVNIKA
Damir Lacković
Subota, 7. kolovoza 1993
Oko 12 sati Siniša Rešetar, Robert Dado - Šišmiš i Damir Lacković su ponijeli sa sobom užeta za daljnje opremanje jame, ali su 100 metara užeta ostavili na početku vertikale iza suženja. Prodirući dublje, oko 19,30 ostali su bez užeta na početku velike vertikale. Siniša se vratio gore po ono uže i spustio se dolje oko 20,30. Uže je postavljeno na vertikalu i to zadnju, jer već su u 21,45 svi stigli na dno, redoslijedom: Damir, Siniša, Šišmiš.


Speleološka ekspedicija Lukina jama 1994.

 

Potkraj 1993., ili bolje rečeno, odmah nakon kraja ekspedicije "Lomska duliba 93", Komisija za speleologiju počinje s pripremama nove ekspedicije u Lukinu jamu.
Ekspediciji Lukina jama 94 prethodilo je nekoliko akcija. Prvo istraživanje, kombinacija turno ture, speleologije i alpinizma, sa ciljem traženja novog ulaza u jamu ostvareno je za vrijeme vikenda 4. do 6. ožujka. Tada su Ranko Žnidarić, član alpinističkog odsjeka HPD Željezničar i Damir Lacković (SOV) uz pratnju Dubravka Kavčića (SOV) izveli ekstremno težak uspon u podzemnom ledu Lukine jame. Na dubini od -65 m ispenjan je ledeni slap visok 27 m prosječnog nagiba 70-90%. Na žalost nije pronađen prolaz na površinu čime bi se dubina jame povećala.


Ledeni saljev visok 27 m, kojeg su ispenjali D.Lacković i B.Žnidarić. Snimio: B.Jalžić


Za vrijeme vikenda od 1. do 4. srpnja Lukina jama postavljena je do dubine od -637 m. U postavljanju jame sudjelovali su zagrebački speleolozi: Svjetlan Hudec, Bojana Markotić i Gordana Petrovčić iz SOŽ, te Damir Lacković, Darko Bakšić i Ana Bakšić (Sutlović) iz SOV.
16. i 17. srpnja Darko Troha, Vedran Vračar i Ivica Radić iz SOV nastavili su s opremanjem jame do I bivka na dubini od -743 m.


U drugoj predakciji, od 23. do 28. srpnja 1994. godine, slovački su speleolozi istražili Trojamu (Manual II) do spoja s Lukinom jamom na -558 m, čime je dubina novog jamskog sustava Lukina jama - Trojama povećana na 1386 m.


Branislav Šmida
U prvim noćnim satima 28. srpnja 1994., kada su se u logor u Lomskoj dulibi vratila trojica umornih slovačkih istraživača Z. Agh, M. Griflik i D. Kotlarčik, saznali smo da se dubina Jamskog sustava Lukina jama povećala. Pet dana trajala su istraživanja u dubinama nove jame, koja se nalazi u blizini Lukine.
...Bilo je to iznenađenje kad je nakon stometarske vertikale Zolo naišao na policu gdje se nalazi hrvatsko uže! Počeo je vikati: "SUK (Ledena jama u Lomskoj dulibi), spojili smo se na SUK. Marcel, još uvijek na dobroj visini iznad njega, nije razumio što govori. Tek kasnije, dečki shvaćaju da je Lukina jama još dublja. U tim trenucima dozrijeva odluka da ovu jamu, kao viši ulaz Lukine jame nazovemo zbog simbolike Manual II.


U razdoblju od 30. srpnja do 13. kolovoza pod vodstvom Branka Jalžića ostvarena je ekspedicija Lukina jama 94.
Na ovoj ekspediciji sudjelovali su speleolozi iz cijele Hrvatske: članovi Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta "Velebit" (SOV), Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva "Željezničar" (SOŽ), Speleološke sekcije Hrvatskog geografskog društva (SSHGD) i Društva za istraživanje krških fenomena (DISKF) iz Zagreba, Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva "Dubovac" (SOD) iz Karlovca, Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva "Japetić" (SOJ) iz Samobora, Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva "Mosor" (SOM) i Speleološkog društva "Špiljar" (SDŠ) iz Splita, te iz Slovačke članovi Speleokluba Univerziteta Komenskog (SUK) iz Bratislave.


Ekipa speleologa koja je istraživala Lukinu jamu 1994.

 

Formirane su dvije ekipe za nastavak opremanja jame do dna. U prvoj ekipi bili su Darko Troha, Dubravko Kavčić i Sunčica Hrašćanec, a u drugoj Damir Lacković, Darko Bakšić i Ana Bakšić (Sutlović). Nakon što je druga ekipa postavila jamu do dna Damir Lacković uranja u sifonsko jezero na dah i utvrđuje da je moguće ronjenje sifona s bocama. Transport opreme obavili su Tanja Bizjak, Ivica Radić, Lovro Hrust, Svjetlan Hudec, Brano Šmida, Erik Kapucijan, Zoltan Agh, Marcel Griflik, Jano Vykoupil, Branko Jalžić, Vladimir Lindić i Vedran Vračar. Nakon što su članovi transportne ekipe iznjeli vijest o mogućem ronjenju u sifonu u jamu ulaze ronioci Teo Barišić i Zoran Stipetić zajedno sa Mladenom Kohtom i Nevenom Kalcem. Kasnije im se priključuje Siniša Rešetar. Igor Jelinić i Neven Bočić popravljaju postojeća sidrišta ispod Whiskey dvorane. Radi lakše i brže komunikacije Branko Šavor i Ivica Mulić postavljaju telefonski kabel do II bivka.


Ronjenje u sifonima na dnu Lukine jame


Ekspedicija "Lukina jama '94" imala je nekoliko ciljeva, pa je uron u sifon na dnu zamišljen kao kratko speleoronilačko izviđanje. Organizacija samog urona je bila vrlo jednostavna i temeljila se na prethodnim ronilačkim iskustvima Speleološkog odsjeka PDS Velebit. Upotrijebljena je standardna ronilačka oprema s vrlo malom autonomijom ronioca (petlitarske boce za zrak). Sva je oprema stala u četiri transportne vreće, koje su dva ronioca i dva speleologa pomagača prenijeli do dna i nakon urona izvukli iz jame. Za ovaj uron prijavilo se nekoliko ronilačkih parova, ali je na kraju taj težak zadatak, no istovremeno i izuzetna čast pripao Zoranu Stipetiću - Patku i Teu Barišiću, koji su u to vrijeme bili jedan od najiskusnijih speleoronilačkih tandema. Iza sebe su imali niz speleourona u Špilji u kamenolomu Tounj, u Obajdinovoj špilji, u špilji Suvaji, a posebno značajno iskustvo stekli su pri preronjavanju Ponoćnog sifona na 267 m dubine u Punaru u Luci kod Gračaca.
Ronioci su u Lukinu jamu ušli navečer u srijedu, 3. kolovoza 1994. godine, s dijelom ronilačke opreme i hranom. Do bivka na 950 m dubine spustili su se za četiri sata i tu proveli 36 sati u vrećama za spavanje čekajući da se dopremi ostatak ronilačke opreme i da stigne snimateljska ekipa Hrvatske televizije na čelu sa Stipom Božićem.
Nakon što se cijela ronilačka i snimateljska ekipa našla na dnu jame, svaki ronioc se opremio mokrim neoprenskim odijelom debljine 7 mm, petlitarskom bocom za zrak, regulatorom bez kompleta za ronjenje u hladnim vodama, regulatorom plovnosti, dvjema podvodnim lampama pričvršćenim za kacigu i transportnim vrećama. U jednoj transportnoj vreći nalazila se arijadnina nit (uzica debljine 4 mm, koja služi za siguran povratak iz sifona u slučaju nestanka svjetla ili zamućenja sifona), a u drugoj užad, kompleti za spuštanje i penjanje po užetu, pribor za mjerenje i crtanje te pribor za opremanje objekta. Tako opremljeni ronioci su ušli u podzemno jezero. Pri silasku niz blatnu kosinu, u trenutku dok su se nalazili do pasa u vodi temperature 4 °C, otkazala je snimateljska oprema, te je trebalo pričekati još nekoliko minuta da se sve dovede u red.
Konačno je Zoran Stipetić krenuo u blatni sifon. Zadatak mu je bio da se kreće polako prema naprijed, povremeno se osvrćući za drugim roniocem. Iz vreće je polako izvlačio arijadninu nit. Teo Barišić se nalazio odmah iza njega, pričvršćen karabinerom na nit, vukući drugu težu transportnu vreću. Zadatak drugog ronioca je da prati prvog na što bližoj udaljenosti, kako bi mogli jedan drugom pružiti pomoć u slučaju zapetljavanja arijadnine niti ili otkazivanja opreme, i uspješno komunicirati pokretima i znakovima.
Prolazak kroz sifon je trajao kratko, svega pet do šest minuta, pri čemu je utrošeno po 40 bara zraka, odnosno 20% kapaciteta boce. Ustanovljeno je da dobro balansiranje u cilju smanjenja zamućenosti sifona nije od koristi, jer baloni zraka koje ispuštaju ronioci jednostavno ruše glinu kojom je oblijepljen strop. Golema količina gline podignuta prilikom silaska niz blatnu kosinu i prolaska kroz sifon vodu je pretvorila u 4°C hladno čokoladno mlijeko.
Nakon prolaska kroz sifon ronioci su stigli do "zračnog džepa" dužine 7 do 8 m, širine 2 m i visine oko 6 m, s malim otvorom na vrhu. Kroz otvor povremeno pada materijal, koji je pod vodom na dnu kanala stvorio uzvisinu. Budući da uzvisina nije dovoljno visoka da bi se na njoj moglo stajati, te da na stjenkama kanala nema oprimaka, potrebno je plivati ili upotrijebiti regulator plovnosti. Nakon kratkog zarona u nastavak kanala, odnosno drugi sifon, Teo je uz pomoć podvodne lampe ustanovio da se nastavlja u istom smjeru, te da je vjerojatno iste dubine kao i već preronjeni sifon.
Budući da je hladna voda tada počela djelovati na ronioce, i da su utrošili dosta zraka, odlučili su se za povratak. Teorija kaže da se u napredovanju kroz sifon smije potrošiti trećina ukupne količine zraka. Trećina se ostavlja za povratak, a trećina, zbog male autonomije petlitarskih boca, služi kao rezerva za nepredviđene situacije. U uvjetima loše vidljivosti potrebno je primijeniti još stroži režim rada.


Sifon na dnu Lukine jame.  Darko Bakšić

 

Pri povratku kroz sifon vidljivost je bila tako loša da su se ronioci orijentirali samo po arijadninoj niti, te su po izlasku iz sifona preronili cijelo jezero, ne primijetivši svjetlo reflektora snimateljske ekipe na ulazu u sifon. Po izlasku iz vode u bocama im je ostalo po 130 bara zraka, pa je Teo zaronio i u drugi, "uzvodni" sifon. U taj sifon ne može se ući s ronilačkom bocom, pa mu je ona dodana naknadno. Nije uzeo pojas s olovom ni peraje, već je lagano "šetao" po stropu kanala, kako ne bi zamutio vodu. Nakon 10 m vidio je da je sifon znatno bistriji od prethodnoga, te da je dno prekriveno oblutcima. Ustanovio je da se vjerojatno radi o bujičnom, preljevnom nizvodnom sifonu.
Nakon ronjenja počelo je mukotrpno izvlačenje ronilačke opreme iz jame uz odmor u bivcima. Nakon stotinu sati boravka u jami, 7. kolovoza 1994. godine ronioci su izašli iz Lukine jame.
Preronjeni sifon na dnu Lukine jame dug je 57 m i spada među duže sifone preronjene u Hrvatskoj. Unatoč velike količine blata, ronjenje u sifonu je zbog njegove širine, male dubine, i jednostavne morfologije, relativno sigurno. Sifon u nastavku kanala sličan je prvome. Sifon uvjetno nazvan "uzvodni" čišći je i prostraniji. Kasnije je utvrđeno da u njega za višeg vodostaja ulazi voda, i da se radi o preljevnom sifonu, pa on predstavlja perspektivu za nastavak istraživanja.
Za eventualni budući uron na dnu Lukine jame, osim dovoljnog broja speleologa za opremanje jame i transport opreme, potrebna je i primjerenija ronilačka oprema: suha ronilačka odijela, regulatori s kompletom za izbjegavanje zamrzavanja, i boce veće autonomije. Zbog male dubine sifona treba razmotriti i upotrebu aparata s kisikom ili kombinacijom plinova.
Pripremajući se za ponovno ronjenje u Lukinoj jami 16.ožujka 1995. godine u Malom Lošinju smrtno je stradao Zoran Stipetić - Patak pri testiranju nove opreme. Tako je Lukina jama, iako neizravno, u svoju povijest upisala prvu ljudsku žrtvu (Barišić, 1994).
 

Rezultati ekspedicije


Prilikom istraživanja bočnih kanala na samom dnu jame, 3. kolovoza 1994. godine, Ana Bakšić (Sutlović) pronašla je primjerak dotad nepoznate životinjske vrste - endemsku pijavicu Croatobranchus mestrovi (Bakšić 1994, Jalžić 1994).

Speleoronioci Zoran Stipetić i Teo Barišić ronili su u sifonskom jezeru na dnu jame 57 m u duljinu i 6 m u dubinu. Ronjenjem sifona na ovoj dubini oboren je svjetski rekord, a Lukina jama duboka je -1392 m. Damir Lacković, Sunčica Hrašćanec i Darko Bakšić istražuju "Vjetroviti kanal" čiji se ulaz nalazi na -1102 m, a dno na -1311 m dubine. Mjerena je temperatura zraka i vode, te je sakupljen biološki i geološki materijal te jamski sedimenti. U tom opsežnom istraživanju i transportu opreme sudjelovalo je 43 speleologa, od kojih se 23 spustilo na dno Lukine jame.

Radi snimanja dokumentarnog filma o Lukinoj jami, speleolozima se priključio poznati hrvatski alpinist Stipe Božić. Pri transportu teške filmske opreme pomagali su mu Ivan Marinov i Vedran Vračar.

Jamski sustav Lukina jama - Trojama tada se nalazio na devetom mjestu liste najdubljih speleoloških objekata svijeta.

 

Speleološka ekspedicija Lukina jama 1995.

Kao i prethodnih godina i ovoj ekspediciji prethodile su akcije postavljanja jame. Termin održavanja ekspedicije pomaknut je dva tjedna ranije zbog speleološko alpinističke ekspedicije "Ande 95", pa je ekspedicija trajala od 8. do 22. srpnja 1995. Vođa je bio Branko Jalžić.
Zbog nesretnog slučaja u kojem je početkom godine poginuo speleoronioc Zoran Stipetić – Patak, glavni cilj ekspedicije (ronjenje) nije se mogao ostvariti. Zbog toga je ekspedicija bila orijentirana na sakupljanje biološkog materijala i fotografiranje. Velike poteškoće sa snijegom i ledom u ulaznim dijelovima jame (drugog dana ekspedicije ledena lavina zatrpala je užeta postavljena u jami, pa ih je trebalo zamijeniti), ponovnim postavljenjem telefonskog kabla (prilikom popravljanja telefonskog kabla u ledenom dijelu jame jedan od speleologa je zbog dugog boravka na užetu dobio grčeve u rukama, te je iz jame izvučen uz pomoć vitla za uže) i nemogućnost boravka iskusnijih članova zbog priprema za ekspediciju u Južnu Ameriku, rezultirali su spuštanjem samo dvojice speleologa na dno jame -  Damira Lackovića i Roberta Erhardta (Božić, 1996). Tom prilikom sakupljena su dva primjerka endemske pijavice.
 

Kasnije posjete stranih ekspedicija
Lukinu jamu posjetilo je i nekoliko stranih ekspedicija: mađarski (1997. godine) i belgijski speleolozi (1998. godine), koji su u nacrt jame ucrtali sve nove spitove, te litvanski speleolozi (2001. godine).

 

MONOGRAFIJA O JAMSKOM SUSTAVU LUKINA JAMA - TROJAMA

"Jamski sustav Lukina jama - Trojama"

ISBN 978-953-6914-21-0
Nakladnik: HPS
Urednik B.Jalžic
Autori:
D.Bakšić, T.Barišić, V. Božić, S. Buzjak, A. Čaplar, B. Jalžić, D. Lacković, A. Stroj, B. Smida, B. Vrbek i M. Vrbek.


Sadržaj:
 
Velebit prije otkrića Lukine jame
Istraživanje jamskog sustava Lukina jama - Trojama
Otkriće jamskog sustava Lukina jama - Trojama
Dnevnik speleološkog logora Lomska duliba '93
Speleološka ekspedicija Lomska duliba '94 i daljnja istraživanja
Posjeti jamskom sustavu Lukina jama - Trojama
Ronjenje u sifonskom jezeru na dnu jamskog sustava Lukina jama - Trojama
Morfologija jamskog sustava Lukina jama - Trojama
Geološki profil jamskog sustava Lukina jama - Trojama
Hidrogeološka obilježja sjevernog Velebita
Meteorološka mjerenja i opažanja u jamskom sustavu Lukina jama - Trojama
Biospeleološki rezultati istraživanja jamskog sustava Lukina jama - Trojama
Nevolje i nezgode pri istraživanju jamskog sustava Lukina jama - Trojama
Nova otkrića na sjevernom Velebitu nakon istraživanja jamskog sustava Lukina jama - Trojama
Smjernice za nastavak istraživanja
Statistički podaci

PDF Osvrt Gordane Petrovčić

© 2008Komisija za speleologiju HPS