Osim na kamen, kapljice vode padaju i na tlo. U tlu ima ostataka kamenja, životinja, bilja i drveća.


Kada kapljice prolaze kroz tlo, neke popije žedno korijenje biljaka, a ostale odlaze dalje u hladne pukotine.

 


Znatiželjne kapljice vode u pukotinama susreću malene kristaliće kalcita, od kojih je izgrađen kamen vapnenac, te ih odvode sa sobom u podzemnu pustolovinu.

Jeste li znali?

Kristali su pravilni oblici minerala koji imaju oštre bridove i glatke plohe. Kalcit je mineral od kojega se sastoji kamen vapnenac.
Kristalići kalcita u vapnencu su vrlo sićušni, pa se najbolje vide povećalom.


Kapljice vode i kristalići kalcita za sobom ostavljaju razne šupljine: kanale ravne i krivudave, uske i široke, u vječnome mraku.


U početku mali, kanali s vremenom postaju sve veći. Zovemo ih špilje ili jame ako su jako strmi. Ljudi koji ih istražuju nazivaju se špiljari, jamari ili speleolozi.

Jeste li znali?

Speleolozi, istražujući špilje i jame, spuštaju se i penju po užadi, provlače se kroz uske blatne kanale, plivaju u ronilačkim odijelima preko hladnih špiljskih jezera, spavaju u podzemlju u vrećama za spavanje ...

Do dna najdublje jame na svijetu, jame Krubera u Gruziji, speleolozi se spuštaju po užadi čak 2191 metra (kao 20 zagrebačkih katedrala naslaganih jedna na drugu). Najdublja jama u Hrvatskoj je Lukina jama na Velebitu, duboka 1392 metra.

Duljina špilje Mamut u Sjevernoj Americi iznosi više od 590 km (kao udaljenost od Zagreba do Dubrovnika). To je najdulja špilja na svijetu. Najdulja špilja u Hrvatskoj, Đulin ponor-Medvednica, dugačka je preko 16 kilometara, a nalazi se ispod grada Ogulina.

      

© 2008. SPELEOLOŠKI ODSJEK VELEBIT