Kristalići kalcita koji se niz padinu s kapljicama vode kližu, njome se čitavom jedan za drugim nižu.

Hop, hop! "Bok kamenčiću! Ja idem dalje", kaže kapljica ostavljajući kristalić koji se uhvatio za druge kristaliće na padini. I tako kristalići kroz dugi niz godina sagrade špiljski ukras nalik okamenjenom slapu koji nazivamo saljev.

 

Jeste li znali?

Špiljski ukrasi mogu se vidjeti u turistički uređenim špiljama gdje će vam ih pokazati vodiči ili špiljari koji tamo rade. U Hrvatskoj je moguće posjetiti na primjer jamu Baredine u Istri, Cerovačke špilje u Lici, špilju Lokvarku u Gorskom kotaru, špilju Veternicu kod Zagreba i još mnoge druge. Špiljski se ukrasi ne smiju lomiti niti iznositi iz špilja.


"Tako, sada smo usporili malo ovu jurnjavu... Vidi, vidi kakvo smo krasno jezero napravili", pričaju kristalići. Ovakva jezerca s branama od kristalića kalcita česta su na saljevima i zovu se špiljske kamenice.


Kapljice vode koje padaju u plitke špiljske kamenice ponekad okreću kristaliće koji se hvataju jedan za drugoga, bruse se i postaju malene zaobljene loptice.


"Vrti mi se, vrtiii. Jooj! Joooj! Boli grava!"

"Boli glava, baš smo lijepi!"  "Vidi, ja sam sasvim okrugao, sjajan, nisam li krasan?", kaže okrugli blistavi kamenčić. I tako u nekim kamenicama rastu i zaobljuju se špiljski biseri.

Jeste li znali?

Biseri nastaju i u školjkama bisernicama u moru. Špiljski biseri su obično veličine graška, a najveći mogu biti do veličine šake.

Kapljice vode i kristalići skaču i u mirna jezera u kojima se tada rastaju. "Ja idem k svojima", kaže kristalić i uhvati se za špiljsku splav izgrađenu od ostalih kristalića kalcita.


Ponekad se splavi uhvate za rub jezera i tamo grade svjetlucave obalne ploče.

Jeste li znali?

Špiljski račič, čovječja ribica, endemska hrvatska pijavica i ostale špiljske životinje nemaju oči jer provedu čitav život u špiljskome mraku. Oči im u mraku ne trebaju pa su zakržljale.

 

      

© 2008. SPELEOLOŠKI ODSJEK VELEBIT