Speleološka ekspedicija „Lukina jama 2011“

Sažetak

Multidisciplinarna znanstvena istraživanja izvedena su u okviru višegodišnjeg projekta "Istraživanja dubokih jama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit", na području koje je jedinstveno po broju dubokih jama od koje su tri dublje od 1000 m i imaju svojstva jedinstvena u svjetskim razmjerima. Projekt se provodi uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sljedeće će se godine nastaviti istraživanjem Jamskog sustava Velebita. Nove znanstvene spoznaje prikupljene zahvaljujući vrijednom radu speleologa koji su omogućili pristup i izvedbu znanstvenih istraživanja na lokacijama duboko u podzemlju, pridonijet će razumijevanju hidroloških, geoloških i fizikalnih procesa i posebnih vrijednosti podzemlja našeg krša. Jedan od važnijih i neočekivanih rezultata ovih istraživanja je podatak da se razina vode u sifonu na dnu Lukine jame podiže i preko 100 metara.

SPELEOLOŠKE I SPELEORONILAČKE AKTIVNOSTI

Ekspedicija u preko 1400 m duboku Lukinu jamu koju su u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit organizirali Speleološki odsjek Velebit i Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza uz logističku potporu Hrvatske gorske službe spašavanja i sudjelovanje 62 speleologa iz 8 hrvatskih speleoloških udruga i kolega iz SAD, Velike Britanije, Poljske, Slovenije, Slovačke i Srbije održana je od 23. srpnja do 6. kolovoza 2011. Nepovoljni vremenski uvjeti izazvali su znatnu promjenu uvjeta u potopljenom kanalu na dnu jame. Zbog promjene razine vode i slabe vidljivosti nije bilo moguće ostvariti novi duboki uron kao nastavak prošlogodišnjeg istraživanja kada se zaronilo 40 m u dubinu i kojom prilikom je ustanovljen potencijal još dubljeg urona. Cijela speleoronilačka ekipa je dopremila veliku količinu ronilačke opreme do samog dna jame uz ekstremne napore, kojom je planirano ostvariti uron do 80 metara dubine, ali se od toga odustalo zbog ranije spomenutih ekstremno nepovoljnih uvjeta. Stoga su napori speleoronilaca Ivice Ćukušića i Roberta Erhardta bili usmjereni ka izvlačenju znanstvene opreme iz jezera, ostavljene prethodne godine, što je u potpunosti realizirano. Napravljen je video zapis (dr. Darko Bakšić) koji će pridonijeti boljem upoznavanju šire javnosti s našom najdubljom jamom.

ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA

Jednogodišnja mjerenja razine, temperature i elektrolitičke vodljivosti vode u sifonu na dnu Lukine jame koja su izveli dr. Andrej Stroj i suradnici pokazuju prisutnost vrlo aktivne dinamike razine vode, kao i ostalih mjerenih parametara. Najviša zabilježena promjena razine vode je preko 100 m. Daljnjim znanstvenim analizama razmotriti će se dinamika vadoznih tokova u jami (koja je tijekom godine dana opažana i na dubini 987 m) i njena povezanost sa dinamikom svojstava vode na dnu. Analiza dinamike završnog sifona omogućit će stjecanje uvida u značajke krškog vodonosnog sustava koji se proteže između ponornih zona Like i Gacke te priobalnih izvora Velebitskog kanala. Mjerenjima je također ustanovljeno da je u razdoblju odvijanja ovogodišnje speleološke ekspedicije došlo do znatne promjene razine vode za +18 m u odnosu na najnižu razinu što je onemogućilo speleoronilačke aktivnosti.

Podaci o tako velikim promjenama razine vode u Lukinoj jami do sada nisu bili poznati i do njih se došlo tek kada su tijekom ekspedicije ronioci izvadili mjerne uređaje iz sifona. Ovi podaci će se morati uzeti u obzir tijekom planiranja budućih ekspedicija u Lukinu jamu i druge duboke jame Sjevernog Velebita.

  U jami su provedena mikroklimatska istraživanja te je istraživan led u gornjem dijelu jame gdje su opažene značajne promjene u odnosu na prošlu godinu (dr. Nenad Buzjak i dr. Dalibor Paar). Ova istraživanja će dati nove spoznaje o stabilnosti mikroklimatskih parametara u dubokim jamama te o utjecaju vode i leda na mikroklimatska svojstva. Nastavljena su istraživanja prirodne radioaktivnosti, odnosno mjerenja koncentracije radona u jami (dr. Vanja Radolić i dr. Dalibor Paar). Geolog Damir Lacković vodio je istraživanje drugog terena na području Nacionalnog parka koji je zanimljiv s obzirom na geologiju Velebita, a na kome do sada nisu sustavno izvođena speleološka istraživanja. Istraživanje se pokazalo vrlo uspješnim jer je ustanovljeno da se radi o perspektivnom terenu s većim brojem jama, od kojih se za jednu procjenjuje da je dublja od 300 m. Istraživanja će se nastaviti u okviru iduće speleološke ekspedicije Velebita 2011.

Jana Bedek (HBSD) je vodila biospeleološka istraživanja u Lukinoj jami, kao nastavak uspješnih prošlogodišnjih istraživanja. Preliminarni rezultati će biti poznati uskoro. Planirani uron biospeleologa Branka Jalžića, u svrhu istraživanja faune u sifonu na dnu jame na žalost nije izveden zbog gore spomenutih nepovoljnih hidroloških uvjeta u jami te će se izvesti tijekom neke buduće ekspedicije.

(D.Paar, A.Stroj, L.Mudronja).

 

Popis sudionika

SO PDS Velebit

Ana Bakšić, Darko Bakšić, Tihana Boban, Slaven Boban, Bernarda Boban Paar, Katarina Bradač, Katja Crevar, Tamara Ćuković, Ivica Ćukušić, Lovro Čepelak, Maja Dasović, Robert Erhardt, Aleksandar Hadeljan, Tomislav Hlupić, Ana Komerički, Đuro Kuzmilović, Nikolina Klopotan, Damir Lacković, Marinko Malenica, Boris Marić, Sebastijan Marković, Marijan Marović, Luka Mudronja (vođa ekspedicije), Kristina Mumić, Marin Mustapić, Dalibor Paar, Martina Radošević, Marko Rakovac, Loris Redovniković, Frane Rogić, Tea Selaković, Andrej Stroj, Darija Šarić, Darko Troha, Vesna Troha, Sven Troha, Dora Troha, Zvonko Vrbanec, Ronald Železnjak

SD Istra
Kardi Županić

SU Kraševski Zviri
Tomislav Matišić, Alan Rinkovec, Stanko Škvarić

SO HPD Mosor
Krešimir Prskalo, Ivica Perković, Dragan Vujnović

SK Samobor
Nenad Buzjak, Tomislav Gušćić

SO PD Sniježnica
Badanjac Lazar

SO HPD Željezničar
Inga Patarčić

HBSD

Jana Bedek

SAD
Matt Covington, Doug Warner, Bruce White

Velika Britanija
Tom Clayton, Henry Rockliff

Poljska
Arkadiusz Kitkowski, Mariusz Koszykowski, Jacek Szynalski

Slovačka
Erik Kapucian, Karol Kyška, Barbora Kyškova, Michael Plankenbuchler

Slovenija
Ana Makovec, Marko Erker, Jure Tičar, Aleš Štrukelj

Srbija
Vladimir Milutinović

  OBJAVLJENO:  24.08.2011. 16:58
 

Pokrovitelj speleološke ekspedicije "Lukina jama 2011"
je predsjednik Republike Hrvatske
prof.dr.sc. Ivo Josipović.

"Najdublja hrvatska jama na području Velebita uvijek predstavlja novi izazov kroz koji se prikupljaju nova otkrića i saznanja o prirodnim bogatstvima Velebita. Stoga držim kako će ekspedicija proširiti naše spoznaje, a Vas nagraditi novim nezaboravnim iskustvom u susretu s netaknutom prirodom na samom izvoru hrvatskih prirodnih ljepota. Uvjeren u uspjeh pothvata, svim sudionicima ekspedicije želim dobre i uspješne pripreme.
Predsjednik Republike Hrvatske
prof.dr.sc. Ivo Josipović
"

 

Sudionici ekspedicije

Komisija za speleologiju

SU Kraševski zviri, Ivanec

SK Samobor, Samobor

SO HPD Mosor, Split

SO PD Sniježnica, Cavtat

SO PDS Velebit, Zagreb

SO HPD Željezničar, Zagreb

HBSD, Zagreb

SD Istra, Pazin

HGSS

 

Međunarodno sudjelovanje:

Speleolozi iz SAD, Velike Britanije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Srbije

 

GALERIJA   
FOTOGRAFIJA

 

 

GALERIJA   
FOTOGRAFIJA

       LEKSIKON ŠPILJA I JAMA     HRVATSKI SPELEOLOŠKI POSLUŽITELJ     ŠPILJE HRVATSKE     ZNANOST    ZAŠTITA ŠPILJA

© 2011   HRVATSKI SPELEOLOŠKI POSLUŽITELJ