Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza

The Speleological Committee of the Croatian Mountaineering Association 

Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza koordinira rad speleoloških odsjeka i udruga u Hrvatskoj.

 

ZA ČLANICE KOMISIJE ZA SPELEOLOGIJU

Aktualne obavijesti
i druge informacije
dostupne su na webu HPS-a.
 

AKTUALNOSTI

O rezultatima aktualnih speleoloških istraživanja i najavama aktivnosti više pogledajte više na Hrvatskom speleološkom poslužitelju.


Brno 2013

 

U Ogulinu je 30. i 31.1.2010. održan Stručni seminar o zaštiti špilja i podzemne faune.

 

Održani speleološki ispiti
22.1.2010. na Promini

Na Promini su 22. siječnja 2011. održani speleološki ispiti Komisije za speleologiju HPS, na kojima su provjerena teorijska i praktična znanja iz speleologije. Članovi ispitne komisije bili su instruktori speleologije Teo Barišić, Damir Basara, Marin Glušević i Dalibor Paar te kandidat za instruktora Goran Rnjak. Od 8 prijavljenih kandidata, 4 su uspješno položili ispit te stekli naziv speleolog.

Novi speleolozi su Vedran Vučić (SO PD Dubovac, značka speleolog br. 187), Anonija Mihaljević (SO HPK Sv.Mihovil, značka speleolog br. 190), Nikolina Marić (SO HPD Imber, značka speleolog br. 192) i Katja Milišić (SO HPD Mosor, značka speleolog br. 194).

Inga Patarčić (SO HPD Željezničar) steći će naziv speleolog nakon odrade - predavanja o sidrištima pred instruktorom speleologije.

Novi instruktor speleologije je Goran Rnjak (SO HPK Sv.Mihovil) s instruktorskim radom Opasne situacije u hrvatskoj speleologiji.

  OBJAVLJENO: 26.01.2011. 00:22

 

Održani speleološki ispiti za naziv speleolog

U Paklenici su 23. siječnja 2010. održani speleološki ispiti Komisije za speleologiju HPS-a, na kojima su provjerena teorijska i praktična znanja iz speleologije. Od 16 prijavljenih kandidata, 9 ih je uspješno položilo ispit te steklo naziv speleolog.

 

Od 6-7. lipnja 2009. održan je u Park šumi "Golubinjak" – Lokve Seminar o tehnikama speleološkog spašavanja.

 

U Samoboru je 21. veljače 2009. godine održan Stručni seminar o izradi i vrednovanju speleoloških nacrta.

 

Najave speleoloških ispita na stranici o speleološkoj edukaciji.

 

50 godina speleološkog školovanja u Hrvatskoj
Radna verzija - poziv na slanje dopuna i ispravki

UGROŽENI KRŠKI FENOMENI

Zašto ne funkcionira zaštita špilja i jama u Hrvatskoj?

Aktualni Zakon o zaštiti prirode je neučinkovit i neusklađen s europskim zakonima

Najdulja hrvatska špilja, preko 16 kilometara dug špiljski sustav Đulin ponor-Medvedica ispod grada Ogulina te četvrta po duljini, 8,5 kilometara duga Špilja u kamenolomu Tounj danas su među najugroženijim krškim fenomenima u Hrvatskoj. Jedna od djelatnosti Komisije za speleologiju je poticanje zaštite speleoloških objekata i krškog podzemlja te edukacija građana o tome.

KOMISIJA ZA SPELEOLOGIJU

Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza osnovana je 1956. godine. Danas Komisija ima 18 članica - speleološke odsjeke planinarskih društava i speleološke klubove koji su učlanjeni u Hrvatski planinarski savez. Članice komisije su do danas istražile više tisuća speleoloških objekata. Posebno su značajna istraživanja na speleološkim ekspedicijama i speleološkim logorima u Hrvatskoj i svijetu. Rezultati istraživanja dubokih jama zapaženi su u svjetskim okvirima.

 


Lukina jama. Nakon tjedan dana napredovanja u dubinu 7. kolovoza 1993. oko 21:45 h, ekipa: Damir Lacković (SOV), Siniša Rešetar (SOV) i Robert Dado (SOŽ), prva je dosegla dno na dubini od - 1355 m.
Foto: D.Lacković

Jedan od osnovnih zadataka Komisije je školovanje speleologa koje se danas odvija kroz speleološke škole, seminare, ispite za naziv speleolog i instruktorske seminare. Prvi speleološki tečaj organiziran je 1957. godine u Ogulinu, zatim u Donjoj Cerovačkoj špilji 1958. te u Tounju 1960. godine. Organizacija speleoloških škola po programu Komisije započinje 1966., a od osnutka Zagrebačke speleološke škole 1971. godine one se organiziraju svake godine u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Šibeniku i drugim gradovima. Redovito se organiziraju seminari radi unaprjeđenja znanja iz pojedinih područja speleologije, a članovi Komisije sudjeluju na skupovima i seminarima u inozemstvu. Uz poticaj Komisije izdano je više stručnih publikacija i priručnika za potrebe speleološke edukacije. Do 2008. godine je pod Komisijom steklo naziv 44 instruktora speleologije, 163 speleologa, a edukacijom na speleološkim školama svake godine se školuje oko 80 speleoloških pripravnika.

Komisija za speleologiju surađuje sa Hrvatskim speleološkim savezom, Hrvatskim biospeleološkim društvom, Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode te znanstvenim i stručnim ustanovama. Određen broj speleologa aktivan je i u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, odnosno u njenoj Komisiji za speleološko spašavanje.


Dosadašnji pročelnici Komisije za speleologiju:

1. Slavko Marjanac 1956-1957.
2. Veljko Šegrc 1958.
3. Srećko Božičević 1959-1962.
4. Vlado Božić 1963-1999.
5. Ana (Sutlović) Bakšić 1999-2003.
6. Igor Jelinić 2003-2006.
7. Dalibor Paar 2006-2012.
8. Damir Basara 2012.-
 


HRVATSKA JE ČLANICA MEĐUNARODNE SPELEOLOŠKE UNIJE
INTERNATIONAL UNION OF SPELEOLOGY

PDF UIS BULLETIN 51-2 / 2008.

PDF UIS BULLETIN 51-3 / 2008.

PDF UIS BULLETIN 52-1 / 2009.

PDF UIS BULLETIN 52-2 / 2010.

 


SPELEOLOŠKA FEDERACIJA EUROPSKE UNIJE
SPELEOLOGICAL FEDERATION OF THE EUROPEAN UNION

 

AKTUALNO IZ RADA KS

Speleološki ispiti Komisije za speleologiju - Starigrad Paklenica 2014.

U Starigradu Paklenica održani su 1. i 2. veljače 2014. speleološki ispiti Komisije za speleologiju HPS, na kojima su provjerena teorijska i praktična znanja iz speleologije. Članovi ispitne komisije bili su instruktori speleologije Aida Barišić, Teo Barišić, Damir Basara, Vlado Božić, Igor Jelinić i Dalibor Paar uz pomoć kandidata za instruktora Nikoline Marić. Od 8 prijavljenih kandidata, 6 je pristupilo ispitu od čega je 5 uspješno položilo ispit te steklo naziv Speleolog.

Novi Speleolozi su Kristijan Hmura (SO HPD Željezničar, značka br. 211), Andrija Perušić (SO PDS Velebit, značka br. 212), Marijan Sutlović (SO PDS Velebit, značka br. 213), Krešimir Prskalo (SO Liburnija PD Paklenica, značka br. 214), Neven Zrilić (SO Liburnija PD Paklenica, značka br. 215).

Nova instruktorica speleologije je Nikolina Marić (So PD Imber, značka br.123) s instruktorskim radom: "Analiza postojećeg plana i programa te metodike školovanja speleoloških kadrova sa smjernicama za budućnost".

Ispitna komisija je razmatrajući znanje kandidata zaključila sljedeće:

1. Da postoji nesigurnost među kandidatima kod poznavanja osnova pružanja prve pomoći te će se u budućnosti na nivou KS poraditi na podizanju razine znanja iz te teme u smislu organiziranja stručnih seminara a preporuka KS je da i udruge članice u suradnji sa HGSS-om porade na edukaciji svojih članova.
2. Također je ispitna komisija zaključila da kandidati koji su pristupili ispitima nisu u potpunosti svjesni uloge speleologa u procesu speleološke edukacije te prava, obaveza i odgovornosti koja preuzimaju sa položenim ispitom. Preporuka KS je da iskusniji članovi u udrugama pomognu mlađim kolegama u shvaćanju i preuzimanju dijela obaveza i odgovornosti u budućem radu.

Damir Basara

  OBJAVLJENO: 05.02.2014. 01:26

Stručni seminar o posebnim tehnikama speleoloških istraživanja

19. i 20. listopada 2013.g. održan je Seminar o posebnim tehnikama speleoloških istraživanja u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a. Ovogodišnji domaćin bila je Speleološka udruga "Kraševski zviri" iz Ivanca. Program seminara se odvijao u staroj školi u Salinovcu (teorijski dio) te na obroncima Ivanščice (praktični dio). Voditelji su bili Tomica Matišić (SU Kraševski zviri) i Damir Basara (KS HPS i SO PD Dubovac). Seminar je okupio 27 polaznika iz 7 udruga.

  OBJAVLJENO: 22.10.2013. 00:57

Instruktorski rad Komisije za speleologiju HPS

Vedran Vučić: Zaštita na radu i rizik u speleologiji

Cilj rada novog instruktora speleologije Vedrana Vučića je približiti osnovne pojmove i pravila zaštite na radu u koncept speleologije i speleološke djelatnosti iz razloga što to može pomoći povećanju sigurnosti i razumijevanja rizika. Rizik je obrađen u općem smislu sa poveznicama sa speleologijom. Također i obrađena je tema školovanja i odgovornosti sudionika u speleološkom istraživanju. Rad je zamišljen na način da se speleološka djelatnost opiše pravilima zaštite na radu i pravilima procjene rizika. U tim okvirima je analiziran i definiran rizik, izračun rizika. Nakon toga predložena su pravila zaštite na radu za uklanjanje istoga. Dane su preporuke sa stajališta zaštite na radu za smanjenje rizika i povećanje sigurnosti u bavljenju speleologijom.

OBJAVLJENO: 03.07.2013. 19:14

Skup speleologa Hrvatske -  Buje 2013.

Poštovani jamari, špiljari, kolegice i kolege, prijatelji i zaljubljenici u krš, pozivamo vas u Momjan pored Buja da nam se pridružite na Skupu speleologa Hrvatske koji će se u održati 24. - 26.11.2013. Organizaciju ove godine provodi Speleološko društvo Buje a pokrovitelji su: Hrvatski speleološki savez, Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, Istarski speleološki savez, Grad Buje, TZ Grada Buje, MO Momjan, OŠ Mate Balote Buje.

OBJAVLJENO: 30.05.2013. 14:17

Speleološke škole - proljeće 2014.

Iduće speleološke škole prema programu Komisije za speleologiju HPS održat će se na proljeće 2014. godine. Upisi su tijekom veljače i ožujka 2014.
Informacije o upisima biti će objavljene ovdje.

  OBJAVLJENO: 30.05.2013. 14:27

Termin idućih speleoloških ispita

Idući speleološki ispiti (naziv speleolog i instruktor speleologije) održat će se krajem siječnja 2014.

  OBJAVLJENO: 28.01.2013. 18:34

Novi priručnik: Opasnosti u speleologiji i speleospašavanju

U okviru projekta EU Proteus i djelatnosti Komisije za speleospašavanje HGSS-a objavljen je priručnik autora Darka Bakšića Opasnosti u speleologiji i speleospašavanju. Poznavanje i razumijevanje prirodnih pojava na površini Zemlje i u speleološkim objektima, psihofizička i tehnička pripremljenost i pridržavanje osnovnih sigurnosnih pravila umanjit će objektivne i tehničke opasnosti. Stoga svi spašavatelji i speleolozi trebaju biti dobro upoznati s potencijalnim opasnostima koje se sustavno obrađuju u ovom priručniku.
  OBJAVLJENO: 15.03.2013. 19:13

Speleološki ispiti Komisije za speleologiju - Omiš 2013.

U Omišu su 26. siječnja 2013. održani speleološki ispiti Komisije za speleologiju HPS, na kojima su provjerena teorijska i praktična znanja iz speleologije. Članovi ispitne komisije bili su instruktori speleologije Ana Bakšić, Teo Barišić, Aida Barišić, Damir Basara, Vlado Božić, Goran Rnjak, Dalibor Paar, Ivica Ćukušić, Antonio Kovačić i Marin Glušević uz pomoć kandidata za instruktora Vedrana Vučića. Od 10 prijavljenih kandidata, 9 je pristupilo ispitu od čega je 7 uspješno položilo ispit te steklo naziv speleolog.


Novi speleolozi i novi instruktor speleologije. Snimio: D.Paar

Novi speleolozi su Zlatan Trokić (SO HPK Sv.Mihovil, značka speleolog br. 201), Mario Blatančić (SO HPK Sv.Mihovil, značka speleolog br. 204), Zvonimir Završki (SO HPD Željezničar, značka speleolog br. 205), Robert Rosić ( SO HPD Željezničar, značka speleolog br. 206), Anja Žmegač (SO PDS Velebit, značka
speleolog br. 207), Valentina Lipovec (SO PDS Velebit, značka speleolog br. 208), Dina Kovač (SO PDS Velebit, značka speleolog br. 209). Branimir Jukić (SO HPD Mosor) steći će naziv speleolog nakon odrade - Predavanje u svom društvu na temu Opasnosti u speleologiji i prva pomoć pred instruktorom speleologije kojeg imenuje KS (Marin Glušević).

Novi instruktor speleologije je Vedran Vučić (značka br.115) (SD Đula Medvedica) s instruktorskim radom "Zaštita na radu i rizik u speleologiji". Ispitna komisija je razmatrajući znanje kandidata zaključila sljedeće:
1. Da postoji nesigurnost među kandidatima kod poznavanja sistema Sv.Bernard i sistema podizanja unesrećenog te je preporuka da se te tehnike prije izlaska na ispite dobro uvježbaju u matičnim društvima.
2. Ustanovljeno je slabo poznavanje osnova kartografije i korištenja GPS uređaja te će se na tu temu ove godine organizirati stručni seminar KS a na sljedećim ispitima će se toj temi posvetiti posebna pažnja (D.Basara).

Nakon ispita održan je instruktorski seminar s temom "Speleološka edukacija".

  OBJAVLJENO: 28.01.2013. 18:35

Novo vodstvo Komisije za speleologiju HPS

Na skupštini KS održanoj u Ivancu 3. studenog 2012. izabrano je novo vodstvo KS u idućem četverogodišnjem razdoblju. Novi pročelnik je Damir Basara, zamjenik Dalibor Paar, dok su koordinatori navedeni ovdje.
  OBJAVLJENO: 06.11.2012. 14:31

Seminar o opremanju speleoloških objekata

U Ivancu je 3. i 4. studenog 2012. u organizaciji Speleološke udruge Kraševski zviri održan stručni seminar Komisije za speleologiju HPS s temom opremanje speleoloških objekata.
  OBJAVLJENO: 06.11.2012. 14:33

Novi instruktorski radovi Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza

   HPS kroz Komisiju za speleologiju, od prvih speleoloških tečajeva 1957. godine, provodi sustavnu speleološku edukaciju. Svake godine članice KS organiziraju desetak speleoloških škola koje završi u prosjeku stotinjak speleoloških pripravnika. Jednom godišnje se održavaju speleološki ispiti za nazive speleolog i instruktor speleologije. Budući instruktori izrađuju instruktorski rad koji brane pred povjerenstvom KS.

U 2012. godini naziv instruktor su stekli Ronald Železnjak i Antonio Kovačić. Ovdje predstavljamo njihove instruktorske radove. Cilj instruktorskih radova je podizanje razine stručnosti i unaprjeđenje hrvatske speleologije.

Rad instruktora speleologije Ronalda Železnjaka, člana SO PDS Velebit, bavi se mjerenjima i analizom sila na sidrišta prilikom samospašavanja. Samospašavanje je aktivnost koja dodatno opterećuje sidrišta te je bitno iz sigurnosnih aspekata više znati o razini optrećenja i u kojim situacijama je opterećenje najveće. Tehnike i analiza upotrijebljene u ovom radu do sada nisu korištene u hrvatskoj speleologiji te ovaj rad otvara mogućnost drugih mjerenja i analiza koje mogu biti od interesa za speleološku djelatnost.

Rad instruktora speleologije Antonia Kovačića, člana SO Imber iz Omiša, nadovezuje se na prethodni rad i detaljno se bavi tehnikama samospašavanja. Važnost poznavanja tehnika samospašavanja je neupitna i obaveza je svih speleologa da ih što bolje savladaju. Stoga je potrebno što više seminara i praktičnih vježbi, ali i literature poput ovog rada koja može biti pomoć i poticaj savladavanju tih tehnika. HGSS i Komisija za speleospašavanje već niz godina potiču speleologe na učenje samospašavanja u čemu imaju maksimalnu potporu Komisije za speleologiju.


PDF Sile na sidrište prilikom samospašavanja


PDF Samospašavanje

OBJAVLJENO: 16.05.2012. 17:50

Mišja groznica - upozorenje

S obzirom slučajeve pojave mišje groznice među hrvatskim speleolozima, još jednom preporučamo da pročitate upute HZJZ za postupanje.

OBJAVLJENO: 17. 05. 2012. 00.07

Speleološko društvo "Đula-Medvedica" - nova članica Komisije za speleologiju

Na sastanku Komisije za speleologiju održanom 4. svibnja 2012. u Zagrebu primljena je nova članica - SD "Đula-Medvedica". Prvi predsjednik novog društva je Vedran Vučić, a svi članovi su prethodno završili speleološku školu po programu Komisije za speleologiju.

  OBJAVLJENO: 11.05.2012. 14:26

2. Festival speleološkog filma

2. Festival speleološkog filma održat će se 29.rujna 2012. u Karlovcu. Organizator je SO PD Dubovac.

Više informacija i obrazac za prijave
Web stranica festivala
OBJAVLJENO: 16. 04. 2012. 14:14

Seminar o speleološkim istraživanjima

U Karlovcu je od 10.2.-2.3.2012. održan stručni Seminar o speleološkim istraživanjima. Seminar je održan u organizaciji SO PD Dubovac. Ideja seminara bila je upoznati polaznike sa načinom pronalaska, obrade i terenske primjene dostupnih informacija o speleološkim istraživanjima. Ova tematika do sada nije dovoljno obrađena u okviru speleološke edukacije, a temeljna je za speleološku djelatnost. Prvi dio seminara obuhvaćao je teoretska predavanja i praktične vježbe iz radnji potrebnih da bi se započelo sa speleološkim istraživanjima. Drugi dio sadržavao je terensku vježbu dok je treći obuhvaćao obradu prikupljenih terenskih informacija.
  OBJAVLJENO: 08.03.2012. 13:39

SO HPD Imotski - nova članica Komisije za speleologiju

Na sastanku Komisije za speleologiju održanom 29. siječnja 2012. u Šibeniku primljena je nova članica - SO HPD Imotski. Prvi pročelnik novog SO je Ante Kukavica, a svi članovi su prethodno završili speleološku školu po programu Komisije za speleologiju.

  OBJAVLJENO: 01.02.2012. 17:59

Održani speleološki ispiti
28.1.2012. u Šibeniku

U Šibeniku su 28. siječnja 2012. održani speleološki ispiti Komisije za speleologiju HPS, na kojima su provjerena teorijska i praktična znanja iz speleologije. Od 13 prijavljenih kandidata, 9 je pristupilo ispitu od čega su 6 uspješno položili ispit te stekli naziv speleolog.

Idući speleološki ispiti će se održati u siječnju 2013. godine.

  OBJAVLJENO: 29.01.2012. 23:24

Stručni seminar o izradi speleološkog nacrta

Speleološki odsjek PD Imber organizirao je od 3.-4.12.2011. seminar o izradi speleološkog nacrta Komisije za speleologiju HPS-a. Na seminaru je sudjelovalo pedesetak speleologa iz 13  speleoloških udruga.

OBJAVLJENO:13.12.2011. 01:25

INSTRUKTORSKI RADOVI KOMISIJE ZA SPELEOLOGIJU HPS

Goran Rnjak: Opasne situacije u hrvatskoj speleologiji

Sigurnost sudionika na prvom je mjestu prioriteta u organizaciji speleoloških istraživanja. Edukacija mogućim opasnostima u svrhu preventive stoga je važan dio speleološke edukacije. Predstavljamo rad instruktora speleologije Gorana Rnjaka, člana Speleološkog odsjeka HPK Sv.Mihovil iz Šibenika u kome se na 53 stranice analiziraju opasne situacije koje su zabilježene u hrvatskoj speleologiji.
  OBJAVLJENO: 11.10.2011. 10:35

100 godina organizirane speleološke djelatnosti u Splitu

Stručni seminar o speleološkom katastru
Perušić 2011.

INSTRUKTORSKI RADOVI KOMISIJE ZA SPELEOLOGIJU HPS

Marin Glušević: Postavljanje jama

U okviru polaganja ispita za naziv instruktor speleologije izrađuju se stručni radovi koji  obrađuju pojedine teme vezane uz speleološku djelatnost. Predstavljamo rad instruktora speleologije Marina Gluševića, člana Speleološkog odsjeka HPD Mosor u kome se na 110 stranica obrađuju tehnike opremanja speleoloških objekata, situacijsko opremanje i organizacija opremanja.

  OBJAVLJENO: 30.03.2010. 15:53

Seminar o stručnoj izradi nacrta speleoloških objekata

U Omišu je od 17-18. listopada 2009. u organizaciji Speleološkog odsjeka PD Imber održan seminar Komisije za speleologiju HPS o stručnoj izradi nacrta speleoloških objekata.

Na seminaru su sudjelovali članovi 9 speleoloških udruga iz Hrvatske, Crne Gore i BiH: SO Imber, Omiš; SO Mosor, Split; PK Pestingrad, Kotor; SO Profunda, Brač; SO Sv.Mihovil, Šibenik; SO Liburnija, Zadar; SO PK Split, Split; SD Mijatovi Dvori, Tomislavgrad i SO Velebit, Zagreb.

 

UIS - PRIJEDLOG SUSTAVA OCJENJIVANJA RAZINE SPELEOLOŠKOG NACRTA

Na 15. međunarodnom speleološkom kongresu, Radna grupa za topografiju i kartiranje UIS komisije za informatiku, predložila je sustav ocjenjivanja nacrta temeljen na preciznosti mjerenja, detaljnosti nacrta i dodatnim parametrima ovisno o tehnici izrade nacrta.

Radni materijal

ČLANICE KS HPS
(SO - speleološki odsjek)

 1. SO HPD "Biokovo", Makarska

 2. Dinaridi-Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena, Zagreb

 3. SO PD "Dubovac", Karlovac

 4. SO HPD "Dubrovnik", Dubrovnik

 5. Speleološko društvo "Đula-Medvedica", Ogulin

 6. Speleološko-alpinistički klub Ekstrem, Makarska

 7. SO HPD "Imber", Omiš

 8. SO HPD "Imotski", Imotski

 9. SO HPD "Japetić", Samobor

 10. SO HPD "Kamenar", Šibenik

 11. SU "Kraševski zviri", Ivanec

 12. SO "Liburnija" PD "Paklenica", Zadar

 13. Speleološko društvo Lika, Gospić

 14. SO HPD "Malačka-Donja Kaštela", Kaštel Stari

 15. SO PD "Mališćak", Velika

 16. SO HPD "Mosor", Split

 17. SO PD "Promina", Drniš

 18. SO PD "Profunda", Brač

 19. SO HPD "Sniježnica", Cavtat

 20. SO PK "Split", Split

 21. SO HPK "Sveti Mihovil", Šibenik

 22. SO PDS "Velebit", Zagreb

 23. SO HPD "Željezničar", Zagreb

Popis svih speleoloških udruga u Hrvatskoj s Web linkovima, kontakt adresama i osobama.

Popis instruktora speleologije i speleologa.

Uvjeti za prijem udruga u Komisiju za speleologiju

SPELEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Istraživanja dubokih jama započinju 1957. godine kada je istražena jama Čudinka duboka 203 m. Godine 1961. je na južnom Velebitu organiziran je speleološki logor gdje je istražena 195 m duboka jama Vrtlina. Na speleološkoj ekspediciji 1975. godine na jami Puhaljki spušta se do dubine 318 metara. U ponoru Bunovac se 1977. godine dostiže se dubina 534 metara što ga čini prvom jamom dubljom od 500 metara u Hrvatskoj. U osamdesetim godinama istražuje se niz dubokih jama na Biokovu.Ekspedicije u Lukinu jamu u NP Sjeverni Velebit organizirane su od 1993-1995. godine. Lukina jama je nazvana po Ozrenu Lukiću-Luki, speleologu koji je poginuo kao hrvatski vojnik u domovinskom ratu na Velebitu. Jamski sustav Lukina jama-Trojama istražen je do dubine 1392 m što ga je u trenutku istraživanja svrstalo na 9. mjesto na listi najdubljih jama na svijetu, a i danas je najdublja jama u Hrvatskoj. Na dubini 1349 m Zoran Stipetić-Patak i Teo Barišić preronili su 1994. godine 57 m dug i 6 m dubok sifon u tada uronu na najvećoj dubini u jami na svijetu.

U 1320 metara dubokoj Slovačkoj jami na Sjevernom Velebitu istraživalo se od 1995. do 2002. godine, a u 788 m dubokoj jami Amfori na Biokovu od 1998. do 2002. godine. Godine 2003. otkrivena je u NP Sjeverni Velebit jama Velebita, danas treća po dubini u Hrvatskoj, koja je do 2007. godine istražena do dubine 1026 m, a istraživanja će se nastaviti. U Velebiti je pronađena najdulja podzemna vertikala na svijetu, duboka 513 metara.

Do danas je u Hrvatskoj istraženo 14 jama dubljih od 500 metara.

Prva ekspedicija u inozemstvo organizirana je 1982. godine u 1160 m duboku jamu Berger u Francuskoj, a slijedile su ekspedicije u Maroko 1983., u Tursku 1985., Picos de Europa u Španjolskoj 1986. i 1995., u Kinu 1989., u Austriju 1990., u Južnu Ameriku 1995., u Meksiko 1997., 1999., 2004., na Madagaskar 2001., u Laos 2002., u jamu Jean Bernard u Francuskoj 2002 i 2003., na Kubu 2004/2005.

Tijekom ekspedicije u Lukinu jamu 1994. godine Ana Bakšić je u blizini dna jame otkrila novu životinjsku vrstu, endemsku pijavicu nazvanu Croatobranchus mestrovi. Pijavica je kasnije pronađena samo u nekoliko najdubljih jama na Velebitu.

SPELEOLOŠKE UDRUGE U HRVATSKOJ

1886. godine osnovan je Odbor za uređenje špilje Samograd kod Perušića što možemo smatrati početkom organizirane speleološke djelatnosti u Hrvatskoj. No istraživanja špilja i jama sežu daleko u prošlost. Prvi pisani podatak o hrvatskoj špilji datira iz 1096. godine, dok je prvo znanstveno djelo o špiljskim pojavama objavio 1584. godine dubrovački filozof Nikola Gučetić.

KOLIKO ŠPILJA IMA U HRVATSKOJ?

U bazi podataka speleoloških objekata (špilja i jama) koju su 2006. zajednički počele uređivati hrvatske speleološke udruge nalazi se oko 9500 zapisnika speleoloških istraživanja. Međutim na temelju toga ne možemo govoriti o broju špilja i jama. Naime veći speleološki objekti imaju više zapisnika, a također postoji znatan broj preklapanja u istraživanjima, pa se o točnijem broju speleoloških objekata može govoriti tek nakon temeljitog sređivanja baze i terenskog rada.
Pretpostavlja se da je taj broj višestruko veći s obzirom da speleološke udruge godišnje istraže veći broj novih špilja i jama i da su znatni dijelovi hrvatskog krša još uvijek nedovoljno istraženi.
Precizni podaci o broju speleoloških objekata su dostupni za neka područja pod upravom javnih ustanova, koje su angažirale speleologe za izradu speleoloških katastara (NP Sjeverni Velebit, NP Risnjak, NP Paklenica, PP Žumberak-Samoborsko gorje i dr.).

POVEZNICE - NACIONALNE UDRUGE

 

HRVATSKE ŠPILJE I JAME

SpeleoGoogle
BRZO PRETRAŽIVANJE

SPELEOLOŠKI

DOKUMENTI

VAŽEĆI DOKUMENTI I
OBRASCI KS

OBRAZAC ZA PRAĆENJE STANJA (MONITORING) U SPELEOLOŠKOM OBJEKTU:

KS je na sastanku održanom 31.1.2009. u Paklenici prihvatila obrazac za terensko praćenje stanja (monitoring) u speleološkom objektu.

Ispunjavanjem ovog jednostavnog obrasca i formalno vodimo evidenciju praćenja stanja u podzemlju te prema državnim i javnim ustanovama to možemo prikazati kao važan dio naše aktivnosti vezane uz provođenje zaštite prirode na terenu.

Molimo da ispunjene obrasce dostavljate KS, ako je moguće u digitalnom obliku. To je posebno bitno za ugrožene objekte, kako bi se od strane KS inicirali postupci za njihovu zaštitu ili sanaciju.

ZADAĆE KOMISIJE ZA SPELEOLOGIJU


Speleološka edukacija
speleološke škole, organizacija stručnih seminara, speleoloških ispita i dodjela speleoloških naziva - speleolog pripravnik, speleolog, instruktor speleologije.

Dozvole za speleološka istraživanja.

Koordinacija i sufinanciranje većih speleoloških istraživanja.

Posjete stranih speleologa.
Uvjeti speleoloških istraživanja i posjeta špilja i jama u Republici Hrvatskoj.

Suradnja s hrvatskim i međunarodnim speleološkim udrugama, Međunarodnom speleološkom unijom (UIS) te državnim i javnim ustanovama.

Stručna i znanstvena istraživanja u kršu i špiljama.

Zaštita speleoloških objekata.

Razmjena i objavljivanje podataka o speleološkim istraživanjima, speleološke publikacije i izrada baze podataka speleoloških objekata.

Kako su se razvijale speleološke tehnike, objavljeno je niz publikacija poput prvog speleološkog udžbenika "Osnovna znanja iz speleologije", "Vodiča kroz uređene špilje Hrvatske" Vlade Božića, "Tumača zapisnika speleoloških istraživanja" Mladena Garašića i Radovana Čepelaka i "Speleološkog rječnika" Hrvoja Malinara.
Novije publikacije su knjige Speleologija (urednici D.Bakšić, D.Lacković, A.Bakšić), povijesni pregled "Speleologija u Hrvatskoj" i "Razvoj speleološkog nacrta" autora V. Božića.

Vlado Božić:
Speleologija je moj život

Razgovor s legendom hrvatske speleologije.

KONTAKT I INFORMACIJE


KOMISIJA ZA SPELEOLOGIJU
Hrvatskog planinarskog saveza

Kozarčeva 22
10 000 Zagreb
Hrvatska

e-mail: speleologija@hps.hr

Pročelnik: DAMIR BASARA
Zamjenik pročelnika: DALIBOR PAAR

Koordinator KS za speleološke tehnike:
MARIN GLUŠEVIĆ, SO Mosor
DARKO BAKŠIĆ, SO Velebit (spašavanje)

Koordinator KS za speleološko obrazovanje i međunarodnu suradnju:
DALIBOR PAAR, SO Velebit
DARKO BAKŠIĆ, SO Velebit

Koordinator KS za katastar i speleološku dokumentaciju:
TEO BARIŠIĆ, SO Sv. Mihovil (speleološki nacrti i velike špilje i jame)
GORAN RNJAK, SO Sv. Mihovil (speleološki katastar)
VLADO BOŽIČ, SO Željezničar (povijest)

Koordinator KS za zaštitu špilja i upravljanje špiljama:
RUĐER NOVAK, SO Željezničar
DAMIR PAVELIĆ, DDISKF

Koordinator KS za znanstvena istraživanja:
MARKO BUDIĆ, SO Željezničar
IVAN MIŠUR, SO Željezničar
TOMICA MATIŠIĆ, SU Kraševski zviri

OBAVJESTI I MATERIJALI ZA ČLANICE KSHPS

Obaveze članica Komisije za speleologiju

Savjeti za speleologe - kako se sigurno baviti speleologijom

Program speleološkog školovanja Komisije za speleologiju, uvjeti za speleološke nazive, obavezne mjere sigurnosti kojih se treba pridržavati na speleološkim školama.

PDF Ispitna pitanja za naziv speleolog-pripravnik

PDF Ispitna pitanja za naziv speleolog

Speleološki kartoni za vođenje osobne evidencije o speleološkim aktivnostima: osobni karton / plavi karton / crveni karton

PDF Brojevi udruga za označavanje speleoloških objekata pločicama

Formular za Zapisnik speleološkog istraživanja.

Na Hrvatskom speleološkom poslužitelju dostupni su statuti međunarodnih speleoloških organizacija s kojima surađuju hrvatski speleolozi. To su Međunarodna speleološka unija, Europska speleološka federacija i Balkanska speleološka unija.
OBJAVLJENO:26.02.2010. 18:57

U svakoj članici komisije određen broj članova se može prijaviti za primanje  e-mailom zapisnika sastanaka Komisije i popratnih materijala te obavijesti o seminarima i drugim događanjima. Ako želite primati te obavijesti, prijavite se slanjem svoje e-mail adrese

       HRVATSKI SPELEOLOŠKI POSLUŽITELJ     ŠPILJE HRVATSKE     ŠTO JE SPELEOLOGIJA?     ZAŠTITA ŠPILJA     Zadnja promjena: 10.03.2015.

© 1997-2015. KOMISIJA ZA SPELEOLOGIJU HPS